Gruzínsko a jeho vína

14 mája, 2022

Gruzínsko – krajina vína, jedla a temperamentných ľudí.

Aj takto sa dá charakterizovať táto kaukazská krajina, ktorá sa rozprestiera na rozhraní juhovýchodnej Európy a juhozápadnej  Ázie.

Má čo ponúknuť svojim návštevníkom – prečítajte aspoň pár tipov a rád, čo, kde a ako degustovať, tentokrát hovoríme o víne.

gruzinsko-poznavaci zajazd-ma3oska-travel

Poďme teda spolu „degustovať“ Gruzínsko

Krajina zlatého/červeného božského moku je priam predurčená na výrobu TOP vín. My osobne odporúčame najznámejšiu oblasť Gruzínska – Kachetia, ktorá  je na východe Gruzínska. Celá oblasť je priam popretkávaná vinicami na kaukazských pahorkoch s malými, ale aj väčšími rodinnými podnikmi s výborným vínom, ktoré tu hneď na mieste môžete degustovať.  Veď kaukazské národy a Gruzínci obzvlášť sú veľmi pohostinní.

 

 

Gruzínske vína sa exportujú do vyše 40 krajín sveta a samozrejme najpopulárnejšie sú v krajinách, kde sú silné gruzínske spolky krajanov, alebo v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu.  História výroby gruzínskeho vína je stará až niekoľko tisícročí. Pôvodne sa vína uchovávali v keramických/hlinených džbánoch v zemi. Táto tradícia sa zachováva až podnes a práve takéto vína sú v Gruzínsku vysoko cenené. Práve tu v Gruzínsku bola nájdená najstaršia hlinená nádoba na svete, tzv. kvevri, Jej vek sa odhaduje na cca 6000 rokov ešte pred našim letopočtom.

Gruzínsko má dohromady okolo 500 odrôd viniča (na svete je ich celkovo asi 4000) a majú aj gruzínske korene. No a aj vďaku tomu bolo gruzínske víno zapísané do Guinnessovej knihy rekordov ako najstaršie víno na svete. Toto bolo možné dokázať na základe výsledkov archeologického výskumu v mieste pri Shulaveri,  kde sa našli chemické stopy vína v nádobách, ktoré bol vyrobené asi 6000-5800 rokov p.n.l.

 

Víno je pre Gruzíncov „posvätný nápoj“, ktorý má svoju dušu a charakter

Aspoň tak to tvrdia Gruzínci a ešte hovoria, že NIE je možné piť víno bez prípitku.  A práve prípitok Gruzína musí mať, ako my hovoríme, hlavu a pätu. Ale Gruzín vám povie, že prípitok musí obsahovať blahorečenie a víziu – je to akési „požehnanie“. Niet sa čo čudovať, veď, ako hovorí história, víno sa používalo pri kresťanských obradoch a zrejme aj odtiaľ idú tieto staré gruzínske zvyky.  A ešte Gruzínci hovoria, že podľa toho, aké má majiteľ vinice a víno, taký je aj u neho charakter! V tom je určite veľa pravdy.

Celkovo treba dodať, že víno v západnej časti Gruzínska je ľahšie ako víno zo východnej časti krajiny a možno aj preto ho pijú vo väčšom množstve a napríklad aj z veľkých rohov zvierat – toto si v Gruzínsku vyskúšame.

Základné gruzínske červené vína sú vína polosladké a vyrábajú sa pre nich typickou technológiou – momentálne/okamžité zastavenie procesu fermentácie vína ochladením do -6°C. Touto chemickou reakciou sa nie všetok cukor z moku mení na alkohol. Zostatok cukru je cca 3-4%, čo dáva vínu vlastnosti polosladkého vína.

Kindzmarauli  – vyrábajú v oblasti Kindzmarauli z viniča Saperavi od roku 1943. Základom špecifickej chute je aj pôda kaukazských pahorkov, ktorá je bohatá na rôzne minerály, ale zvláštnu chuť mu pridáva „kinza“ – koriander, ktorý tu práve kvôli tejto chuti vína vo veľkom sadia.

Saperavi – z viniča Saperavi a vyrába sa aj gruzínskym spôsobom – v hlinených nádobách v zemi, ale aj európskym spôsobom. Víno má tmavočervený odtieň – niekedy až do farby baklažánu/tmavo fialové až do čierna. Nielen farbou je víno pokladané za ťažšie vína a pri pití treba mať na zreteli, že ráno môžu byť aj ťažšie príznaky pri prebudení…

Chvančkara – kráľovná gruzínskych polosladkých vín. Víno je veľmi drahé a nie všade ho nájdete. Pestuje sa v regióne Rača – oblasť Chvančkara. Je skutočne výnimočné, nakoľko sa robí z dvoch endemických (len tu sa vyskytujúcich) druhov viniča – Alexandrouli a Mudžretuli. Dolina Chvančkara poskytuje viniču špeciálne a jedinečné podmienky na rast, zretie a chuť a práve preto je toto víno výnimočné a nazývané aj kráľovským. A nakoľko je ho veľmi málo, toto víno sa mimo Gruzínska NEexportuje!

Ale poďme naspäť do regiónu Kachetia a povedzme si o ich najpopulárnejších odrodách:

Chašimský Saperavi – najlepšie gruzínske suché víno, ktoré sa vyskytuje nie vo veľkom množstve a pochádza z oblasti Chašmi.

Mukuzani i Kvareli – vyrába sa tiež z vína Saperavi v rovnomerných regiónoch, tzv. európskou metódou v dubových sudoch.

Alazanská dolina – polosladké červené víno – vyrábané z viniča o Saperavi, ale polo-sladkosť sa dosahuje umelým spôsobom a samotní Gruzíni ho nie veľmi obľubujú.

Ašameni – dezertné polosladké červené víno s chuťou ovocia vhodné na zimu k horiacemu krbu na zahriatie.

Pirosmani – červené polosuché víno (saperavi), cukor cca 2%. Odporúčame.

Vakiruľa – vinič veľmi málo vyskytujúci sa v Gruzínsku, veľmi pripomínajúci francúzsky Cabernet Savignon. Rastie LEN v oblasti Vakiri – odporúčame.

Ako vidíte, gruzínskych vín je neuveriteľne veľa, majú svoje špecifiká, v prvom rade vo vlastnej výrobe vína, buď starým gruzínskym spôsobom v hlinených nádobách v zemi, alebo európskym spôsobom, tak ako to poznáme aj my na Slovensku. Špecifiká vína sú dané druhom viniča, jeho pôdou a oblasťou, kde sa vypestuje, tak ako je to pri každom víne. Čo je tu však úplne iné,  pri samotných degustáciách, to je to „podanie“ a prezentácia vína.

Gruzínci dokážu neuveriteľne dlho rozprávať od dúška k dúšku. Sú v tom skutočne brilantní majstri a počas degustácie vám porozprávajú celú históriu ich rodu, vinice, spôsobu výroby, histórie Gruzínska a vlastne všetkého, na čo sú patrične hrdí.

Okrem červených vín sú známe aj biele vína, ale aj veľmi cenené tzv. oranžové vína, ktoré získavajú na veľkej popularite a veru, môžeme ich len odporučiť. Nás očarili svojou neuveriteľnou chuťou a aj spôsobom, ako sa vyrábajú. No o nich si porozprávame v mojom ďalšom blogu.

  ma3oska-travel-vinna-cesta-zajazd-gruzinsko-degustacia-vina

Zachcelo sa vám Gruzínska? 

Ak áno, vyberte sa s nami na poznávací zájazd do Gruzínska alebo na poznávací zájazd vo veľmi populárnej kombinácii Gruzínsko a Arménsko.

 

Víno pre vás degustovala a cestu odporúča Eva Šandalová alias ma3oska

 

Pokiaľ sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj svojim priateľom

TOP články

25 júla, 2024

10 júla, 2024

Ako cestovať s detičkami – najčastejšie otázky mamičiek detí pri cestovaní letecky

30 apríla, 2024

Frida Kahlo

9 septembra, 2023

Prečo nosiť na dlhé lety kompresné ponožky – čo je to cestovná trombóza?

9 apríla, 2023

SAMARKAND skvost Orientu

sicilia s ma3oska travel

24 marca, 2023

Hotel Il Mulino

TOP články

25 júla, 2024

10 júla, 2024

Ako cestovať s detičkami – najčastejšie otázky mamičiek detí pri cestovaní letecky

30 apríla, 2024

Frida Kahlo

9 septembra, 2023

Prečo nosiť na dlhé lety kompresné ponožky – čo je to cestovná trombóza?

9 apríla, 2023

SAMARKAND skvost Orientu

sicilia s ma3oska travel

24 marca, 2023

Hotel Il Mulino

Nenašli ste, čo ste hľadali?

Napíšte nám

Newsletter

Buďte prvý, kto sa dozvie novinky.

Newsletter