Frida Kahlo

30 apríla, 2024

Najznámejšia žena Mexika je Frida KAHLO (1907 – 1954)

Tento fakt je neodškriepiteľný a jej diela sú akousi vizitkou Mexika, poznávacím znakom tejto krajiny, ktorá je rozlohou ako celá EU.

Frida Kahlo je azda najznámejšia mexická umelkyňa, ktorá sa vo svojej dobe stala veľkou senzáciou. Narodila sa 6.07.1907 ako Magdalena Carmen Frida Kahlo. Narodila sa v rodine nemecko-židovského pôvodu. jej „exotický“ vzhľad bolo spojením génov otca nemeckého žid a a matky Matildy Calderón, ktorá mala španielsko-mexicko-indiánske korene. V rodine boli 4 dcéry a Frida ako 6 ročná prekonala detskú obrnu, čo sa žiaľ odzrkadlilo na jej tele.
Ale aby to nebolo málo osudným sa jej stal 17.september 1925 kedy cestovala s priateľom Alexandrom autobusom domov zo školy (chcela byť lekárkou)..,zrážka s električkou bla vážna, Frida strávila v posteli 3 mesiace, mala zlomený stavec a musela nosiť korzet. Práve vtedy sa rozhodla, že bude maľovať, dala si vyrobiť špeciálny stojan k posteli, aby mohľa maľovať seba, priateľov, všetkých okolo. vytvorila 143 obrazov.

Obraz Fridy s kvetmi vo vlasoch bol reprodukovaný na tisíc umeleckých diel, vytlačený na pohľadniciach a tričkách, posteroch, proste všade, kde sa len dalo a dodnes dá.
Hovorí sa, že Frida, ako dieťa boxovala a upravovala si vlasy dozadu, ako „gangsterka“ a dokonca nosila nohavicový kostým, čo nebolo pre vtedajšie dievčatá typické a vlastne týmto bola veľké rebelkou v katolíckom Mexiku.
No časom si začala častejšie vyberať do svojej garderóby nosené sukne. Pomáhali jej zakryť jej hendikep – krívanie. Po osudnej nehode, kvôli ktorej Frida podstúpila viac ako 30 operácií, pridala do svojho šatníka indické blúzky „uipil“, ktoré boli vhodné na nosenie cez korzet, ktorý musela nosiť. Výrazné farebné šperky a výšivky tiež robili svoje – odvádzali pozornosť od jej problému na tele a zároveň propagovali Mexiko, jeho farebnú kultúru a korene, ktoré majú od Aztékov či Mayov…
„Pri pohľade na moje nefritové náhrdelníky im padá čeľusť od závisti“ napísala raz Frida svojej matke z cesty do USA. Či chcela alebo nie, postupne sa stala veľvyslankyňou mexickej kultúry. „Exotika“ bola nová a pútala pozornosť, čo Frida šikovne využívala a Mexiko, využíva dodnes vrátane Fridy a jej tvorby.
Najčastejšie Frida na svojich obrazoch zobrazovala samu seba. Vysvetľovala to takto: maľujem seba, lebo som subjekt, ktorý poznám najlepšie. Tém na vyjadrenie svojich pocitov mala v živote dosť – strašná nehoda, ktorý sa jej stala, fyzická bolesť ako stály spoločník, ktorý ju žiaľ nikdy neopúšťal, jej osudové lásky a nečakané zrady…Toto všetko Frida prežívala a zhmotňovala vo svojich dielach.
Vždy však našla silu ísť ďalej…Veď je to Mexičanka – Frida Kahlo!
Keď po úspechu v Paríži a New Yorku otvorili Fridinu prvú samostatnú výstavu v Mexiku, bola už vážne chorá. Napriek tomu trvala na tom, aby ju vzali na otvorenie výstavy. Umelkyňu priniesli na nosidlách a premiestnili ju na posteľ v strede haly. Počas celého večera Frida prekonávala neznesiteľné bolesti, žartovala a spievala svoje obľúbené piesne za sprievodu orchestra mariachi.
Aj preto je Frida vzorom pre Mexičanov, ale aj pre ostatný svet, ktorý ju zbožňuje. Jej posolstvo „NEVZDAŤ TO NIKDY“ je silné a hodné nasledovania.
Žila krátko, ale jej odkaz žije dodnes, kvety vo vlasoch v typických mexických farbách je to, čo si určite odnesiete ako krásny symbol vytrvalosti a nezlomnosti aj vy z Mexika…
Aj sa si dnes dám čelenku s červenými ružami na gumičke do vlasov, ktorú som si doniesla pred pár rokmi z jednej z jej výstav, pustím si nádhernú mexickú hudbu, započúvam sa a budem rozjímať o svete…Presne tak, ako to robila Frida…

Zdá sa, že s pribúdajúcim časom je Frida čoraz populárnejšia aj u nás na Slovensku.
Poznáte jej diela?
Alebo sa to len tak zdá?

Eva ma3oska

Pokiaľ sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj svojim priateľom

TOP články

9 septembra, 2023

Prečo nosiť na dlhé lety kompresné ponožky – čo je to cestovná trombóza?

9 apríla, 2023

SAMARKAND skvost Orientu

sicilia s ma3oska travel

24 marca, 2023

Hotel Il Mulino

28 októbra, 2022

Luskáčik – vianočná rozprávka/balet pre všetkých

ma3oska-travel-apulia-puglia-dovolenka-taliansko

11 júla, 2022

Apúlia časť Salento

ischia-capri-procida-taliansko-ma3oska-travel-zajazd-dovolenka

7 júla, 2022

Ischia – ostrov skvelého oddychu

TOP články

9 septembra, 2023

Prečo nosiť na dlhé lety kompresné ponožky – čo je to cestovná trombóza?

9 apríla, 2023

SAMARKAND skvost Orientu

sicilia s ma3oska travel

24 marca, 2023

Hotel Il Mulino

28 októbra, 2022

Luskáčik – vianočná rozprávka/balet pre všetkých

ma3oska-travel-apulia-puglia-dovolenka-taliansko

11 júla, 2022

Apúlia časť Salento

ischia-capri-procida-taliansko-ma3oska-travel-zajazd-dovolenka

7 júla, 2022

Ischia – ostrov skvelého oddychu

Nenašli ste, čo ste hľadali?

Napíšte nám

Newsletter

Buďte prvý, kto sa dozvie novinky.

Newsletter