Zamrznuty Bajkal a jeho vesmír

31 januára, 2022

Na ľade jazera Bajkal ako na inej planéte…..

Čo ukrýva najhlbšie jazero na svete?

Máte odvahu postaviť sa na najhlbšom mieste sveta?

Zamrznuty Bajkal

 

Ak ste na odpovedali ÁNO, čítajte ďalej.

Bajkal má niekoľko NAJ: NAJ-hlbšie jazero sveta – jeho hĺbka je 1642 metrov, NAJ-staršie jazero sveta, NAJ-väčšia zásobáreň pitnej vody na svete (cca 15%). Bajkal je pýchou Ruska, veď je to jeho NAJ-väčšie jazero a v poslednej dobe aj TOP destinácia pre tých, čo vedia oceniť ľadovú krásu a neboja sa chladu a mrazov. Toto je totiž tá pravá ruská zima na Sibíri, aj keď táto „južná časť“ má jedno špecifikum. Práve tu v Irkutskej oblasti je až 300 (!) slnečných dní v roku. V roku 1996 bolo jazero Bajkal zapísané do zoznamu UNESCO.

Čo každoročne priťahuje turistov k Bajkalu?

Bajkal

Bajkalská číra voda, ktorú ja nazývam aj „živou“ vodou – jej pH je rovnaké ako pH ľudskej pokožky, – sa v zime premení na jednu obrovskú ľadovú plochu – veď jazero Bajkal  je o 200km!!! dlhšie ako dĺžka Slovenska! Od februára každoročne k Bajkalu mieria tisíce turistov – fotografov/nefotografov,  jednoducho všetci tí, čo chcú túto mágiu a silu prírody uvidieť na vlastné oči.

Zamrznutý Bajkal je úplne iný svet, svet obrazov a tvarov, ktoré dokáže vyčarovať len príroda. Jazero sa pokryje súvislou ľadovou vrstvou – kôrou a vyparujúce sa metánové a kyslíkové bublinky, ktoré vyvierajú z dna jazera, sa v procese zamŕzania jazera zmenia na neuveriteľnú tvary. Malé, veľké, najväčšie bublinky majú tisíce tvarov a vytvárajú neuveriteľnú obrazy v ľade jazera Bajkal. Hrúbka ľadu je rôzna, na niektorých miestach môže dosahovať až 6! metrov, no v priemere sa uvádza, že hrúbka ľadu dosahuje  cca 1- 1,5 metra.

Ako sa dá po jazere Bajkal pohybovať?

V podstate veľmi jednoducho. Je niekoľko spôsobov, od pešieho až po mikrobusy, vzduchové vznášadlá, snežné skútre, psie záprahy, na lyžiach či korčuliach – stačí si len vybrať. Je to len na vás, ako sa rozhodnete a kam sa chcete vybrať.  V zime je ľad tak silný, že po ňom vedie aj tzv. ľadová diaľnica.  Tak sa dá skrátiť cesta, čo v inom ročnom období nie je možné. No a netreba sa báť,  miestne štátne orgány ľad pravidelne pomocou snímačov kontrolujú.

Na koľko dní sa vybrať ?

Ideálne je na 5 alebo až 7 dní, záleží len na tom, či sa chcete zároveň aj previezť Transsibírskou magistrálou okolo jazera do Ulan – Ude, ktoré je hlavným mestom Burjatska a ruského budhizmu. Prílet je do mesta Irkutsk no a potom už podľa želania, program môže byť rôzny. Ak si želáte zažiť to, čo my v roku 2020, vypočujte si cestovateľské video zo Zamrznutého Bajkalu na ma3oska youtube kanáli.  Ostrov Oľchon, psie záprahy, skala Šamanka, Listvjanka a mnoho iného.

Bude nám zima?

Ako spomínam aj vo videu, netreba sa báť zimy, je len zle oblečený turista. Cestovanie s CK ma3oska travel má výhodu, že máte pripravený jedinečný autorský program, preverený ľad, skvelých ma3oska sprievodcov, kuchárov, ktorí vám na celodennom výlete na ľade uvaria polievku, varené vínko, čaj – jednoducho „full servis“ ako sa patrí , vy sa len kocháte pohľadmi a fotíte a fotíte…

Zima môže byť rôzna, priemerná teplota je cca od -10 do -25 °C, nižšie teploty sú skôr extrémom a aj keď sú, je to len na pár dní a pocitovo, je to iné ako v našich zemepisných šírkach.

Odporúčam zobrať si okrem teplého oblečenia aj náhradné batérie, power-banky a hlavne mať dostatočne pamäte vo foťákoch či na mobile, lebo garantujem, že  fotiek bude na stovky, ak nie tisíce!

Termoska nie je podmienkou, máme ich k dispozícii, určite však odporúčam mastný krém na tvár a pery a ideálne a teraz sa podržte – opaľovací krém +50!!!

Všetko ostatné zabezpečí naša CK ma3oska travel. A ešte jedna rada, určite odporúčam rukavice, na ktorých si môžete zložiť vrch a nemusíte ich dávať dole celé, len spomínaný vršok. Toto oceňujem na mojich cestách ruským severom.

 

Teším sa na vás! Eva ma3oska

zamrznuty bajkal

 

Pokiaľ sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj svojim priateľom

TOP články

9 septembra, 2023

Prečo nosiť na dlhé lety kompresné ponožky – čo je to cestovná trombóza?

9 apríla, 2023

SAMARKAND skvost Orientu

sicilia s ma3oska travel

24 marca, 2023

Hotel Il Mulino

28 októbra, 2022

Luskáčik – vianočná rozprávka/balet pre všetkých

ma3oska-travel-apulia-puglia-dovolenka-taliansko

11 júla, 2022

Apúlia časť Salento

ischia-capri-procida-taliansko-ma3oska-travel-zajazd-dovolenka

7 júla, 2022

Ischia – ostrov skvelého oddychu

TOP články

9 septembra, 2023

Prečo nosiť na dlhé lety kompresné ponožky – čo je to cestovná trombóza?

9 apríla, 2023

SAMARKAND skvost Orientu

sicilia s ma3oska travel

24 marca, 2023

Hotel Il Mulino

28 októbra, 2022

Luskáčik – vianočná rozprávka/balet pre všetkých

ma3oska-travel-apulia-puglia-dovolenka-taliansko

11 júla, 2022

Apúlia časť Salento

ischia-capri-procida-taliansko-ma3oska-travel-zajazd-dovolenka

7 júla, 2022

Ischia – ostrov skvelého oddychu

Nenašli ste, čo ste hľadali?

Napíšte nám

Newsletter

Buďte prvý, kto sa dozvie novinky.

Newsletter