Hlavná \ Zaujímavosti \ SACKA - 4.3.2020 Tlačová správa ECTAA – Európskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr

SACKA - 4.3.2020 Tlačová správa ECTAA – Európskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr 04.03.2020 16:21

Tlačová správa:

Brusel, 2.3.2020. V kontexte rapídneho šírenia vírusu COVID-19 a nedostatočne koordinovanej komunikácie z rôznych zdrojov, cestovné agentúry a kancelárie v Európskej únii žiadajú o zavedenie adekvátnych a dôkazmi podložených opatrení na ochranu zdravia cestovateľov a zamestnancov cestovného ruchu, za účelom zamedzovania ďalšieho šírenia tohto ochorenia.

Turistický priemysel bol a je vždy pevne odhodlaný stavať zdravie a bezpečnosť svojich klientov a zamestnancov na prvé miesto. Avšak, neočakávané zrušenie ITB– najväčšej svetovej konferencie cestovného ruchu, dňa 28.2 – len pár dní pred otvorením, malo silný vplyv na tisícky profesionálov zo 180 krajín, ktorí sa tento týždeň pripravovali na stretnutie v Berlíne.

Pawel Niewiadomski, Prezident ECTAA – Európskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr vyhlásil, že : „je nevyhnutné, v tejto ťažkej chvíli, podporovať medzinárodné a Európske vedecké inštitúcie v blízkej spolupráci spolu so všetkými komunitami a krajinami zasiahnutými súčasnou mimoriadnou zdravotnou situáciou.

Je však rovnako dôležité uvedomovať si, že obmedzenia cestovania v rozsahu väčšom, ako je nevyhnutné na zabránenie šírenia vírusu, môžu spôsobiť zbytočné redukcie medzinárodného cestovania. Hlavný „zmysel bytia“ cestovných kancelárií a agentúr je predovšetkým sprostredkovávanie obchodných, pôžitkových a oddychových aktivít mimo domáceho prostredia. Vírus COVID-19 má a naďalej aj bude mať zničujúci vplyv na celý priemysel cestovného ruchu.

Pawel Niewiadomski ďalej pridal: „klienti sú momentálne v období objednávania letných dovoleniek, mnohí z nich sa však môžu rozhodnúť počkať, kým sa situácia nevyjasní, čo predstavuje ďalšie problémy pre hráčov v oblasti cestovného ruchu. Zákazníci sa môžu spoliehať na profesionálne cestovné spoločnosti ohľadom odporúčaní a spoľahlivých informácií. My, ako cestovné kancelárie a agentúry, sme a vždy sme boli predovšetkým zameraní na starostlivosť o našich klientov a vieme, že môžeme predstavovať aktívnu súčasť na garantovaní, že cestovné očakávania v nasledujúcich mesiacoch a rokoch budú naplnené, napriek dočasným negatívnym cestovným podmienkam v niektorých častiach sveta.“

Vzhľadom na globálny rozsah problému, nepredvídateľnú expanziu vírusu COVID-19 a objem vnútro-európskeho cestovania vyzýva ECTAA inštitúcie a orgány na všetkých úrovniach ku spolupráci medzi sebou, ako aj s priemyslom cestovného ruchu za účelom minimalizovania škôd na cestovaní a turizme, ako je len možné.

ECTAA bude samozrejme naďalej spolupracovať so všetkými zainteresovanými členmi cestovného priemyslu, zároveň však vyzýva Európsku komisiu ku zostaveniu oficiálnej pracovnej skupiny spolu s priemyslom cestovného ruchu ohľadom dôsledkov vírusu COVID-19, spájajúc expertov z rôznych odvetví vrátane štátnych zdravotných úradov a WHO, za účelmi adoptovania holistického prístupu ku problému, predvídania budúcich vývinov, zvažovania pomocných opatrení najviac postihnutým cestovným spoločnostiam a pripravovania okolností pre rýchle
obnovenie.
ECTAA zastrešuje štátne asociácie cestovných kancelárií a agentúr tridsiatich európskych krajín,
z ktorých 27 sú členmi Európskej únie. Zastupuje približne 70 000 spoločností.

Tiež zahŕňa štyroch medzinárodných členov z Izraelu, Malajzie, Maroka a Tuniska.

SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA CESTOVNÝCH KANCELÁRIÍ A CESTOVNÝCH AGENTÚR
Bajkalská 25, 821 01 Bratislava 2, Slovakia, tel.: +421 2 534 19 058, e-mail: sacka@stonline.sk, www.sacka.sk
IČO 17 322 642, číslo účtu 2031003/7500, ČSOB Bratislava

Zaujímavosti
09 10 2020, 14:47
Ruská federácia začne od 1.1.2021 vydávať pre občanov 52 krajín sveta elektronické víza platné pre celé územie krajiny.
11 08 2020, 14:30

Ako sa dohovoriť v Rusku? Говорите по-русски?

Jazykový kurz pre cestovateľov rôznej úrovne - online na skype

Individuálne, resp. v malých skupinách po celý rok.

Prihlášku je potrebné zaslať s krátkym textom na mail

info@ma3oska.sk s predmetom "Cestovateľská ruština"

20 07 2020, 19:11

Cestovateľský "ma3oska" youtube kanál je spustený!

Milí cestovatelia,
dnes vám chceme dať do pozornosti náš nový cestovateľský ma3oska youtube kanál, kde nájdete videá z našich virtuálnych cestovaní z cyklu "S ma3oskou na cestách".
Môžete si tak v pohodlí domova pozrieť naše putovania svetom. Svetom, ktorý sme prešli a očaril nás.

11 06 2020, 00:00

UNIQA poisťovňa vs. platnosť cestovného poistenia, Liečebné náklady a ochorenie COVID-19 - dôležitá informácia

19 05 2020, 16:28
Rusko sa ešte viac otvára zahraničným turistom - od januára 2021 rozširuje e-víza na celé územie krajiny